woensdag 18 augustus 2010

TWEE KAPITEINS OP EEN SCHIP

Tja, hoe gaat dat… Je bent theatermaker, vindt het leuk om met kinderen te werken en met een enthousiaste club van 12 zet je een musical in elkaar die succes oogst in pak- en weeshuizen.
En dan gaat die musical bewerkt worden tot film. Leonard Bernstein kan er over meepraten.
Theater en film zijn twee heel verschillende media. Dat bleek de afgelopen dagen duidelijk bij de opnames. Frank en Piet werken met een draaiboek, scènes worden kriskras door elkaar heen opgenomen en later tot een geheel aaneengesmeed. Vaak is het secondewerk: twee zinnetjes, een blik of een stap en het shot is al weer klaar.  Ze hebben duidelijk in hun hoofd en op papier hoe één en ander er op film uit gaat zien.
Henk kijkt toe hoe het allemaal tot stand komt. Hij kent zijn plaats, wil zich er niet mee bemoeien. Maar soms klopt zijn theaterhart net iets sneller, in elk geval niet synchroon met de filmers. Ideeën, suggesties, tips, zelfs zijn stofzuiger draagt hij aan om het allemaal nog mooier, nog fraaier en nog theatraler te maken. De broers horen hem geduldig aan, werpen elkaar een blik toe en gaan dan vervolgens weer aan het werk. Want theater en film zijn twee verschillende werelden. Waarop Henk zijn gezicht in de kussens begraaft en verzucht “ik ben hier niet geschikt voor”.
Hou vol, Henk! Ik weet zeker dat jouw “kindje” bij de cineasten in goede handen is en het eindresultaat manjefiek zal zijn!

Manje Dijkema
PS  Voor degene die niet weten wie ik ben, in de film heb ik de rol van vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten